PPA Energy

Co je PPA?

Smlouvy o nákupu  elektřiny (Power Purchase Agreements – PPA) jsou dlouhodobé smlouvy mezi výrobci elektřiny a zákazníky, obvykle dodavateli energií, vládou nebo společnostmi. Uzavírají se běžně na dobu 5–20 let, během níž kupující elektřiny nakupuje energii za předem dohodnutou cenu. Tyto smlouvy hrají klíčovou roli při financování nezávisle vlastněných (tj. nikoliv dodavatelem energií) výrobců elektřiny, zejména výrobců obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární nebo větrné farmy, ať už v areálech zákazníků či mimo ně.

Proč PPA?

Zajišťování obnovitelných zdrojů energie ze strany firem je v celé Evropě rychle rostoucí trendem. Obnovitelné zdroje energie se staly atraktivní alternativou díky požadavkům na výrazné snížení nákladů, v kombinaci s rostoucí poptávkou po udržitelnosti mezi investory a spotřebiteli. Pro továrny, hotely, nemocnice, obchodní centra nebo kancelářské budovy v jihovýchodní Evropě umožňují PPA firmám platit za elektřinu po dobu několika let pevnou cenu, čímž se snižuje kolísavost cen elektřiny a z dlouhodobého hlediska se vytvářejí úspory na účtech za energii.

PPA a udržitelnost

Ještě důležitější je, že smlouvy o nákupu elektřiny umožňují společnostem efektivním, stabilním a dostupným způsobem snižovat emise. V souvislosti s požadavky na ESG reportování to přináší pozitivní profil ESG, který poskytuje transparentně sledovatelné místní řešení v oblasti zelené energie z dedikované či
partnerské elektrárny, a dokonale se tak sladí s globálním posunem směrem k udržitelným praktikám a místnímu sebeurčení.

PPA zmírňují volatility trhu díky předvídatelnosti nákladů, zlepšují správu životního prostředí a zvyšují firemní udržitelnost. Poskytují stabilitu v kolísavém energetickém prostředí s cenovou strukturou vždy přizpůsobenou potřebám daného podniku s cenami výrazně nižšími, než jsou standardní ceny elektřiny.

Ověřeno MonsterInsights